08.02

 1ЯДС

https://svitdovkola.org/metodic/ik3/tema6/lessons/9

https://svitdovkola.org/metodic/ik3/tema6/lessons/10

2.Математика

Підручник с. 57-60 №1, №2,№3,  №5, №6 №7 (1), №8

с.61 №2, с.62 №3

Домашнє завдання

с.59 №4

с.60 №7 (2 і 3) за зразком класної роботи, №1, 

4.Українська мова

Робота в групах: читання тексту «Летюча миша»

- Прочитайте/послухайте текст про кажана та перевірте інформацію, отриману із казки.

ЛЕТЮЧА МИША

Всупереч своїй назві, із звичайними мишами їх летючі тезки навіть не родичі. Але звідки пішла назва «летюча миша»? Справа в тому, що летючі миші були так названі завдяки своєму маленькому розміру і писку, дуже схожому з писком мишачих гризунів.

Як виглядає летюча миша?

Летючі миші маленького розміру. Вага найменшого представника цього виду не перевищує 2 г, а довжина тіла – максимально досягає до 3,3 см. Найбільший представник сімейства летючих має масу 150-200 г, розмах крил до 75 см.

Традиційно у летючих мишей, причому майже всіх видів, великі вуха, що відповідають, у тому числі, за їх дивовижні ехолокаційні здібності.

Зір у летючих мишей залишає бажати кращого. До того ж вони зовсім не розрізняють кольорів. Зате поганий зір компенсується відмінним слухом, який, насправді, є основним органом почуттів у цих тварин. Наприклад, деякі з летючих мишей можуть вловлювати шелест комах, що порпаються в траві.

Непогано розвинений у них і нюх. Деякі летючі миші по запаху, як і по слуху, чують свою здобич, також можуть розрізняти «своїх» і «чужих» летючих мишей.

Як летючі миші орієнтуються в темряві?

Все просто, летючі миші «бачать вухами». Адже вони володіють такою дивовижною властивістю як ехолокація. Тварини випускають ультразвукові хвилі, які відбиваються від предметів і через ехо повертаються назад. Поступаючі зворотні сигнали ретельно фіксуються летючими мишами, завдяки цьому вони чудово орієнтуються в просторі і навіть полюють. Більше того, через відбиті звукові хвилі вони не тільки можуть бачити свою потенційну здобич, але навіть визначити швидкість її пересування та розміри.

Щоб видавати ультразвукові сигнали природа забезпечила летючих мишей особливої конструкції ротом і носом. Спершу звук зароджується в горлі, потім видається ротом і направляється в ніс, продуваючись через ніздрі. Самі ніздрі мають різні химерні вирости, що служать формуванню та фокусуванню звуку.Люди можуть чути, лише як пищать летючі миші, адже ультразвукові хвилі, випромінювані ними, не сприймаються людським вухом.

Передні кінцівки у летючих мишей перетворилися в крила в ході тривалої еволюції. Подовжені пальці стали служити каркасом крила. А ось перший палець з кігтем залишається вільним. З його допомогою літаючі мишки можуть навіть їсти, і виробляти різні інші дії.

Летючі миші мають хвіст, який також буває різної довжини в залежності від виду. Тіло тварин покрите шерстю.

Чому летючі миші сплять вниз головою?

Здавалася б вельми дивна звичка летючих мишей спати повиснувши вниз головою на задніх лапах має під собою і досить практичні причини. Справа в тому, що таке положення дозволяє їм моментально відправитися в політ. Для цього потрібно лише розтиснути лапи. Таким чином, витрачається менше енергії і економиться час, що може бути дуже важливим в разі небезпеки. Задні лапи кажанів влаштовані таким чином, що висіння на них не вимагає витрат м’язової енергії.

За матеріалами «Летюча миша – корисний вампір»

- На які запитання, записані у другому стовпчику таблиці ЗХД, ви знайшли відповіді? Запишіть їх у третьому стовпчику.

- Де можна знайти інформацію, щоб відповісти на решту запитань?

Робота в парах над заповненням діаграми Венна 


- Обговоріть у парі, що є спільного між уривком з казки «Мишкові миші» та текстом «Летюча миша», а чим ці тексти відрізняються. Заповніть діаграму.

- Якщо у вас виникають сумніви щодо правильності написання того чи іншого слова, скористайтесь орфографічним словником.

Робота з підручником с.42

Домашнє завдання с. 43 впр. 79

5.Мистецтво

За підручником ЯДС с.37 намалюй афішу

Презентація власних робіт

6. ЯДС

Трудівничок с. 62, виконай роботу. Скинь фото у групу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

25.05

18.10.22

24.05